Forum Edno zżarło środu Strona Główna Edno zżarło środu
Monty Python, czyli spot the looney!
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Karp, aka Cyprinus carpio, ryba z rodziny karpiowatych
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum Edno zżarło środu Strona Główna » Hyde Park Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Karp, aka Cyprinus carpio, ryba z rodziny karpiowatych

Carp?
Oł jes, plis twoja mać.
18%
 18%  [ 2 ]
Tfu. Toż to paskudztwo.
18%
 18%  [ 2 ]
JAK TAK MOŻNA?! TOŻ TO SZKANDAL! WOLNOŚĆ DLA KARPI!
9%
 9%  [ 1 ]
A hugh mnie jakaś ryba obchodzi.
27%
 27%  [ 3 ]
Barszcz lepszy.
18%
 18%  [ 2 ]
Tylko zimne giczołki.
9%
 9%  [ 1 ]
Carpe diem
0%
 0%  [ 0 ]
Wszystkich Głosów : 11

Autor Wiadomość
janoszdobrosz
Pokręcony Ziutek



Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 18421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z wyspy

Post
Jakby go pozbawil ogona, poczekal az sie wykrwawi i wypatroszyl to pewnie tez by zechl... żal.
...i pomyslec ze jedzac pasztet, mielonke, wszystkie wedliny, kurczaka z rozna, i hamburgera, puszke sardynek, sledzie w oleju... a z reszta- mielismy mowic o karpiach...


Post został pochwalony 0 razy
Wto 15:53, 23 Gru 2008 Zobacz profil autora
Loretta
Nudna Stara Pierdziocha Buc



Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 5335
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Cyrku

Post
Nie no.
Jedzenie jest fajne.
Tylko zabijać by można jakoś tak bezboleśnie.
Bananem czy coś...


Post został pochwalony 0 razy
Wto 15:57, 23 Gru 2008 Zobacz profil autora
Nudge Nudge
Angus Podgorny



Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: to pytanie?
Płeć: patafian

Post
Fuck, u mnie dzisiaj karp bez glowy zaczal sie szamotac. W drodze ze sklepu byl spokojny. Najpewniej to mu zapodac 16 ton..


Post został pochwalony 0 razy
Wto 16:02, 23 Gru 2008 Zobacz profil autora
janoszdobrosz
Pokręcony Ziutek



Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 18421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z wyspy

Post
Ja bym wypuscil tygrysa, ewentualnie 16 ton [na glowke]


Post został pochwalony 0 razy
Wto 16:47, 23 Gru 2008 Zobacz profil autora
Camelot
Mleczarz psychiatra



Dołączył: 25 Maj 2006
Posty: 1794
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ze zwiniętej gazety
Płeć: solniczka

Post
Kiedyś nie lubiłam karpia. Teraz uwielbiam.
Jaki z tego morał?
Last christmas, tra lala laalala!!

No i jeszcze, że do karpia trzeba dojrzeć.


Post został pochwalony 0 razy
Wto 21:20, 23 Gru 2008 Zobacz profil autora
janoszdobrosz
Pokręcony Ziutek



Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 18421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z wyspy

Post
Do karpia trzeba dojrzec...
Ja jak zwykle wole mielonke, ewentualnie jajka na bekonie. Nie trzeba zabijac. Wystarczy isc do najblizszego rzeźnika :].


Post został pochwalony 0 razy
Czw 15:46, 10 Gru 2009 Zobacz profil autora
Mrs Teal
Monty Python



Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 16847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 145 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Preston in Lancashire
Płeć: solniczka

Post
Albo do sąsiada, jak po cukier Wide grin


Post został pochwalony 0 razy
Czw 15:47, 10 Gru 2009 Zobacz profil autora
Killer Rabbit
Sir Galahad [Admin]



Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 13998
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 137 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Camelot, choć to głupie miejsce
Płeć: patafian

Post
Jak pisałem w tamtym roku...

Killer Rabbit napisał:
U nas kupuje się karpia w galarecie co rok w tym samym, wypróbowanym miejscu. I co rok jest pyszny. Jednakowoż nic nie przebije łamańców z makiem by moja babcia


...i tego się trzeba trzymać.


Post został pochwalony 0 razy
Czw 18:33, 10 Gru 2009 Zobacz profil autora
mitom
Kruk Beethovena



Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 5789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 116 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Za rurami z gorącą woda, trzecia łazienka w Wroclavii
Płeć: patafian

Post
Niedawno czytałem o lutefisk - norweskim przysmaku narodowym, jedzonym właśnie na święta.
Najpierw solony i suszony na wietrze dorsz, potem moczony w wodzie i wreszcie poddany ługowaniu węglanem potasu (uzyskiwanym niegdyś z popiołu drzewnego), zmienia swoją konsystencję na galaretowato-mydlaną. W procesie ługowania proteiny ulegają częściowemu rozkładowi na krótsze łańcuchy, a tłuszcz nie jełczeje, przyjmując postać jadalnego mydła. Tak spreparowane rybie mięso gotuje się krótko na parze lub piecze w folii. Co ciekawe, zapaszek jest tak intensywny, że wszelkie użyte naczynia, deski, noże i powierzchnie, z którymi stykała się „mydlana ryba", trzeba jak najszybciej umyć i spłukać octem. Nie wolno używać srebrnych sztućców ani zastawy, bo wysoka zasadowość i uwolnione atomy siarki natychmiast wchodzą w reakcję i niszczą powierzchnie platerów.
Wszystkim nieskandynawskim pozerom wydaje się, że to rybne danie jest obrzydliwe, paskudne i generalnie niesmaczne. Jednak Norwegowie zwykli w podobny sposób reagować na informację o tym, że w Polsce w Wigilię je się karpia. Toż to błotne świństwo, jak tak można. Ekhm.
I tak nic nie przebije Surströmming, though.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mitom dnia Pią 2:16, 11 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Czw 18:58, 10 Gru 2009 Zobacz profil autora
janoszdobrosz
Pokręcony Ziutek



Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 18421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z wyspy

Post
No ciekawe tu podajecie przepisy kulinarne kolego Mitom, ciekawe. Ale... ja tam wole "Białego Jelenia"...


Post został pochwalony 0 razy
Pią 2:13, 11 Gru 2009 Zobacz profil autora
Killer Rabbit
Sir Galahad [Admin]



Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 13998
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 137 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Camelot, choć to głupie miejsce
Płeć: patafian

Post
A... Biały Jeleń... przypomina się wczesne dzieciństwo i dni u babci, której łazienka cała jeleniem pachniała. Jak na szare mydło, to strasznie intensywny zapach miał owy jelonek.

Tak, czy inaczej dziwimy się jakie to świństwa jadają inne nacje, a sami jesteśmy smakoszami flaków. To znaczy ja nie - raz spróbowałem za namową ś.p. dziadzia, ale więcej tego nie zrobię.


Post został pochwalony 0 razy
Pią 4:12, 11 Gru 2009 Zobacz profil autora
janoszdobrosz
Pokręcony Ziutek



Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 18421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z wyspy

Post
No-no. Skoro dziadzio już tego... Mam nadzieje ze nie od flaków?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez janoszdobrosz dnia Sob 5:49, 12 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Sob 5:48, 12 Gru 2009 Zobacz profil autora
Mrs Teal
Monty Python



Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 16847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 145 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Preston in Lancashire
Płeć: solniczka

Post
Dzisiaj prawie pozbawiłam życia swojego karpia. Właściwie to już nie żył, ale kąpał się w galarecie, ale przez przypadek szturchnęłam miskę z nim i ona prawie spadła na podłogę. Mama by mnie chyba zabiła [taki dobry karp i miska...]


Post został pochwalony 0 razy
Sob 13:39, 12 Gru 2009 Zobacz profil autora
janoszdobrosz
Pokręcony Ziutek



Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 18421
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 123 razy
Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z wyspy

Post
Miska z kwiatkami czy ptaszkami?


Post został pochwalony 0 razy
Sob 19:53, 12 Gru 2009 Zobacz profil autora
Mrs Teal
Monty Python



Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 16847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 145 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Preston in Lancashire
Płeć: solniczka

Post
Kwiatushki


Post został pochwalony 0 razy
Sob 20:08, 12 Gru 2009 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Edno zżarło środu Strona Główna » Hyde Park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin